Forgalomtechnikai és Műszaki Nyilvántartási Igazgatóság tevékenysége

Forgalomszabályozás

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a közel 5000 km-es fővárosi úthálózat forgalmi és forgalombiztonsági paramétereit, forgalmirend-felülvizsgálatokat végzünk, végeztetünk. A forgalom megváltozó igényei szerint módosítjuk a forgalmi rendet, és a közúti jelzőberendezéseket, segítve a közlekedők minél gyorsabb és folyamatosabb közúti közlekedését.

Gondoskodunk a forgalmi rendet szabályozó eszközök, létesítmények (133.000 jelzőtábla, 457.000 m2 burkolatjel, 1071 db jelzőlámpás csomópont) folyamatos és biztonságos működtetéséről.
Nyilvántartjuk az aktuális forgalmi rend és a forgalomszabályozás adatait, elvégezzük a kapcsolódó adatszolgáltatásokat.

Forgalomtechnikai üzemvitel

Működtetjük a közúti forgalomirányító központot, elvégezzük a szükséges programmódosításokat, összehangolások tervezését, megvalósítását.

Változtatható jelzéstartalmú táblákkal tájékoztatjuk a 6-os útról és az M1, M7 autópályák felől érkezőket a forgalmi körülményekről, a Duna-hidakhoz való várható eljutási időről, illetve dinamikus foglaltságkijelző táblákat üzemeltetünk, amelyek aktuális információt jelenítenek meg a parkolók szabad kapacitásáról.

Üzemeltetjük a több mint 200 kamerából álló zártláncú közúti forgalomfigyelő rendszert, illetve a főváros közúti intelligens közlekedési rendszereit.

Közúti forgalmi diszpécserszolgálatot működtetünk folyamatos, 24 órás üzemben a forgalmi torlódások, illetve a közúti jelzőberendezések és egyéb forgalomtechnikai eszközök meghibásodásának hatékonyabb elhárítása érdekében.

Műszaki nyilvántartás

Térinformatikai alapú közterületi műszaki nyilvántartást hoztunk létre, melynek geodéziai pontosságú adatfeltöltését a legkorszerűbb technológiát alkalmazó Közút Adatgyűjtő Rendszer (KARESZ) segítségével kezdtük meg 2013. II. félévében. Az így előálló adatok elemzése, és a további állapotmérések alapján információkat szolgáltatunk a mindennapi üzemeltetéshez, illetve vezetői döntések előkészítéséhez.

Nyilvántartásunk fejlesztésekor célunk, hogy az általunk bevezetett korszerű eszközök és módszerek segítségével a fővárosi műszaki nyilvántartása alapuljon egységes adatbázison és az szolgálja ki a különféle szakterületek műszaki nyilvántartási igényeit.

Minőségellenőrző tevékenység

Szakfelügyeleti minőségellenőrző rendszert üzemeltetünk a fő- és közösségi közlekedés útjainkon történő útfelújítások, illetve a forgalomtechnikai beavatkozások minőségellenőrzésére, továbbá a műszaki beavatkozásokkal kapcsolatos nyilvántartási adatok teljes körű bekérésére.

Üzemeltetjük a Tervezett Közterületi Munkák (TKM) rendszerét, mely összehangolt munkavégzésre biztosít lehetőséget a közterületi munkák szereplői számára és segíti a közútkezelői hozzájárulások kiadását.

A Forgalomtechnikai Igazgatóság elérhetőségei:

Igazgatóság:
Cím: 1085 Budapest, Baross u. 22. VII. emelet
Telefonszám: +36 1 7766131

Szakfelügyeleti szolgáltatás megrendelése:
Útüzemeltetési osztály
Cím: 1115 Budapest, Bánk bán u. 8-12. 
E-mail: szakfelügyelet@budapestkozut.hu

Forgalomtechnikai térképmásolat kiadás:
Cím: 1085 Budapest, Baross u. 22. VI. emelet 602.
Telefonszám: +36 1 7766138
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8.00 – 12.00 óráig