A Budapest Közút Metró Mérnök Igazgatóságának munkáját ismét Építőipari Nívódíjjal ismerték el

A Budapest Közút Metró Mérnök Igazgatóságának munkáját ismét Építőipari Nívódíjjal ismerték el

2017. december 18.

2017. december 8-án került sor az ÉVOSZ szokásos év végi ünnepi közgyűlésére, melynek keretében átadásra kerültek a 2017. évi Építőipari Nívódíjak.

Az idei évben a Komplex Infrastrukturális Létesítmény kategóriában az M1-M7 csomópont megvalósítása nyerte el a bírálóbizottság döntése alapján a 2017. évi Nívódíjat. A Budapest Közút Zrt. mint lebonyolító ebben a feladatban komoly szerepet vállalt.

Budapest 4-es számú metróvonal Kelenföldi vasútállomás és Keleti pályaudvar közötti I. szakasza kapcsolódó felszíni beruházásai között került megvalósításra a „Kelenföldi pályaudvar térsége, nyugati kijárat, M1-M7 autópálya bevezetés módosított csomópontja". Magyarország legforgalmasabb csomópontjaként az M1-M7 bevezető szakaszát naponta 120 ezer autós használja, mely forgalmat az építkezés alatt folyamatosan biztosítani kellett.

A BKV Zrt., mint Beruházó, közszolgáltatói szerződés keretében a Budapest Közút Zrt.-t bízta meg a beruházás megvalósításához szükséges a FIDIC Mérnöki, műszaki felügyeleti, műszaki ellenőri feladatok teljeskörű ellátásával és egyéb mérnöki szolgáltatások nyújtásával.

A Beruházás Európai Uniós forrásból valósult meg, egyik legfontosabb célja a 4-es metró, a BKV- és a Volán-járatok, valamint a P+R parkolók jobb elérésének biztosítása. A beruházásnak köszönhetően egyszerűbbé vált az egyes közlekedési ágak közötti gyors, kényelmes és biztonságos átszállás.

Az építkezés 2014-ben kezdődött, 85 hétig tartott, csomópont 2016. április 15-én került átadásra a forgalom számára. Kicserélték a teljes közműhálózatot, megújult a közvilágítás, kétszintű csomópont, akadálymentes gyalogos- és kerékpáros-aluljáró, valamint zajvédő fal épült. A beruházás nettó 7,2 milliárd forintba került.