Megújul a XVI. kerületi Pálya utca burkolata

Megújul a XVI. kerületi Pálya utca burkolata

2019. augusztus 12.

2019. július 29-én útfelújítási munkák kezdődtek a XVI. kerületi Pálya utcában a Csömöri út és a Rákospalotai határút között. Az útfelújítás Budapest Főváros Önkormányzata 2016-2019. évi útfelújítási programjának keretében valósul meg. Nyílt közbeszerzés lefolytatása után a kivitelezési munkákat a HE-DO Útépítő Kft. végzi.

A tervezett beavatkozás a Csömöri út szegélyív végénél (Csömöri út kerítésvonala) kezdődik, és a Rákospalotai határútig tart. 672 méter hosszon, 5116 négyzetméter felületen történik a burkolatfelújítás. A jellemző szélesség 6,0 méter.

A tervezési szakaszon felújításra kerül az útpálya, 4 buszmegálló (erősített aszfalt burkolattal), a merőleges parkolók (555 m2), a buszmegálló peronja és a járda (2314 m2). A szegélyek cseréje a teljes szakaszon megtörténik.

Az útpályát marás után kétrétegű aszfaltozással újítják fel. A parkolók Ökogreen ( kiselemes betonburkolattal lesznek burkolva. A gyepfugás térkő megbízhatóan elszivárogtatja az esővizet. A járdák teljes területen átépülnek, burkolatuk antracit színű Citytop térkő lesz; a kapubehajtók is térkőből készülnek vörös színben. A meglévő víztelenítés nem változik, a víznyelőaknák csatornába kötöttek; a szerelvényeket szintbe helyezik.

A forgalomtechnikai változtatások kismértékűek, leginkább az oszlopok és táblák áthelyezésére terjednek ki. Ez alól kivétel a Baross utcánál létesítendő új kijelölt gyalogos átkelőhely. A buszmegállóknál farkasfog felfestésére kerül sor. A hosszirányú járdaátvezetéseknél, a gyalogátkelőhelyeknél, valamint a buszmegállók elsőajtós felszállásánál taktilis kövek beépítése segíti a vakokat és gyengén látókat.

A kivitelezési munkákat a Pálya utca egyirányúsítása (a Rákospalotai határút felé) mellett végzik. A buszok a Csömöri út felől a Pálya utcán, a Csömöri út felé a Rákóczi útra terelve közlekednek. A lokális beavatkozások helyi korlátozás mellett kerülnek elvégzésre.

A beavatkozás keretén belül új elválasztott rendszerű csapadékcsatorna kerül megépítésre a Csömöri út és a Thököly utca között az utca páratlan oldali szegélyéhez közel. A csatornaépítés keretében kicserélik a víznyelőaknákat és a bekötéseket.

A Pálya utca út- és járdaburkolatának felújítása a Fővárosi Vízművek vezeték-rekonstrukciójával együtt valósul meg. A marást leszámítva a munkálatokat a Vízművek kezdi meg, később egymással párhuzamosan dolgoznak a közműépítők és az útépítők.

 

A kivitelezés várható befejezése 2019. november 15.