Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról

2018. május 18.

Jogszabályváltozással összefüggő feladatok

A Fővárosi Közgyűlés 2018. április 25-i közgyűlésén döntött a főváros területén végzett személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról, amelyről megalkotta 14/2018. (V.14.) Főv. Kgy. rendeletét. „jogszabály itt elérhető online"

A személytaxi-szolgáltatások rögzített tarifájának 2018. július 1-jén 00.00 órától hatályos mértéke:

alapdíj: 700 Ft; percdíj (15 km/h sebesség alatt): 75 Ft/perc; kilométerdíj: 300 Ft/km.

Fentiek értelmében 2018. július 1-jétől a viteldíjjelző készüléknek (taxaméternek) az első programhelyen szükséges a rögzített hatósági árként megalkotott tarifát tartalmaznia, és a fogyasztói árról szóló tájékoztatásoknak a Taxirendeletben meghatározott helyeken és formában szükséges láthatónak lennie a taxikon.

Ajánlás a taxaméterek beállításához:

Amennyiben a 2018. július 1-jei tarifaváltozást a dátumhoz kötötten a taxaméter előzetes beállítását követően az eszköz automatikusan elvégzi, úgy nem szükséges az alábbiak alkalmazása:

  • amennyiben a készülék erre nem alkalmas, úgy a célszerűség azt kívánja, hogy
    • a jelenlegi (2018. június 30-ig érvényes) tarifa a 3. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 4. programhelyre,
    • az új tarifa (2018. július 1-jétől érvényes) az 1. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 2. programhelyre kerüljön rögzítésre, majd az új tarifa hatályba lépését követően a megszűnt (2018. június 30-ig volt hatályos) tarifák törölhetők,
  • a járműminősítések során a fent írt átmeneti időszaki beállítások elfogadottak,
  • a közterületi taxiellenőrzések során, a fenti módon beállított taxaméterek nem kifogásolhatók.

Ajánlás a kötelező látványelemek elhelyezésére:

A Budapest Közút Zrt. elkészítette a tarifaváltozáshoz szükséges grafikai terveket, amelyek közül:

1. a taxi jobb hátsó ajtaján, az üzembentartó által elkészíttendő és elhelyezendő díjtábla átlátszó 500x300 mm-es fólián fekete Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva

Gyártáshoz szükséges link:

„Grafika itt letölthető."

 

 2. a taxi jobb és bal hátsó ajtók ablakain átlátszó fólián fehér grafikával, és a műszerfalon fehér fólián fekete grafikával a Budapest Közút által biztosított, de az üzembentartó által elhelyezendő egységes tarifatájékoztató táblázat 200x200 mm-es méretben Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva

„Grafika itt letölthető."

 

A Budapest Közút Zrt. a társasághoz tartozó taxik részére a matricákat (taxinként 2+1 db) a társaságokon keresztül tudja rendelkezésre bocsátani, előre tervezetten legkésőbb 2018. június 18-tól.

Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkező független szolgáltatók részére a matricákat (taxinként 2+1 db) a Budapest VIII. kerület Asztalos Sándor u. 16. sz. alatti telephelyén biztosítja legkésőbb 2018. június 18-tól H-CS 07.45 – 16.00; P 07.45 – 13.00 közötti időpontokban.

A járműminősítések során ebben az időszakban a minősítéskor szükséges aktuális matricákon felül az új matricák csomagját is átadja a szerződő vállalkozások részére.

Ajánlások a 2018. július 1. napjáig hátralévő felkészüléshez:

  1. A rögzített hatósági ár 2018.07.01-jei változását megelőzően szükséges a taxaméterek előzőekben leírtak szerinti beállítása. A BKK Zrt. ellenőrzései során nem értékeli jogsértésnek, ha a 2018.07.01. napjáig, az addig érvényes tarifa a 3. (a közigazgatási határon túli a 4.) programhelyen kerül rögzítésre és alkalmazásra.
  2. Matricacsere: A Budapest Közút Zrt. által kiadott ablakmatricák és az üzemben tartók által beszerzendő jobb hátsó ajtómatrica dekor cégnél történő felhelyezését követően 2018.06.01. napjától a BKK Zrt. nem szankcionálja azt, amennyiben az érvénybe lépés idejéig a kiegészítő figyelemfelhívó matricák az ablakmatricák közvetlen közelében, illetve a jobb hátsó ajtómatricán az alábbiak szerint elhelyezésre kerül.

„Grafika itt letölthető."

A műszerfalon elhelyezendő új tarifát tartalmazó ártájékoztatót 2018.07.01-jén 0 órakor kell lecserélni.