Bemutatkozás

A Budapest Közút Zrt., ügyfelei megbízható és minőségi kiszolgálása érdekében, munkáját az integrált irányítási rendszerében meghatározott szabályok szerint végzi. Ez a rendszer egyaránt megfelel az ISO 9001 Minőségirányítási, az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási, az MSZ 28001 Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási és az MSZ EN ISO 50001 energiairányítási rendszer szabványok követelményeinek, és megfelelőségét akkreditált tanúsító szervezetek igazolják.

 

A Budapest Közút Zrt. látja el a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak, hidak, műtárgyak, egész Budapesten a forgalomtechnikai létesítmények, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Azért dolgozunk, hogy minél gyorsabbá és biztonságosabbá tegyük a közlekedést Budapest útjain. Az alábbiakban rövid bemutatkozás olvasható ágazatainkról. Tevékenységükről a honlapon az almenüben részletesen is olvashat.

Forgalomtechnika

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a fővárosi - közel 5000 km-es - úthálózat forgalmi és forgalombiztonsági paramétereit, forgalmi rend felülvizsgálatokat végzünk, végeztetünk. A forgalom megváltozó igényei szerint módosítjuk a forgalmi rendet, segítve a minél gyorsabb és folyamatosabb közlekedést.

Gondoskodunk a forgalmi rendet szabályozó eszközök, létesítmények (133 000 darab KRESZ-tábla, 457 000 m2 útburkolati jel, 1107 db jelzőlámpás csomópont) folyamatos és biztonságos működtetéséről. Működtetjük a forgalomirányító központot, elvégezzük a szükséges programmódosításokat, összehangolások tervezését, megvalósítását. Üzemeltetjük a közel 300 kamerából álló zártláncú forgalomfigyelő rendszert.

Út -. híd-, műtárgy üzemeltetés-fenntartás

Ellátjuk az üzemeltetési feladatokat, a fővárosi kezelésben lévő főútvonalak, valamint a közösségi közlekedés által igénybevett, összességében mintegy 1127 km hosszúságú közúthálózaton és az ahhoz kapcsolódó kerékpárutakon, 294 db közúti és gyalogos híd, felüljárón (köztük 13 db Duna- és Dunaág-híd), 78 db közúti és gyalogos aluljárón, 10 db magasságkorlátozó és védőkapun és egyéb műtárgyakon.

Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalait folyamatosan ellenőrizzük,valamint a Duna hidakon hídmesteri szolgálatot működtetve óvjuk páratlan szépségű hídjainkat. Ellenőrizzük a folyamatban lévő építési tevékenységeket, gondoskodunk az üzemeltetési szempontok érvényesítéséről.

Kivizsgáljuk az üzemeltetett fő- és közösségi közlekedés által igénybevett útvonalakon a burkolati hibákból adódó kárigényeket.

Közúti szolgáltatási, kivitelezési tevékenységünk

Alapvető feladatunk a Budapest Közút Zrt. üzemeltetésében lévő úthálózat, közúti hidak, felüljárók, gyalogos aluljárók, egyéb műtárgyak, valamint forgalomtechnikai létesítmények üzemeltetési és fenntartási feladatival kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzése.

Ezen belül:

  • évente több tízezer darab úthibát, kátyút állítunk helyre hengerelt, öntött, szórt aszfaltos technológiával
  • aszfaltszőnyegezési munkákat, nagyfelületű útjavításokat végzünk marásos technológiával, több ezer négyzetméteren
  • a balesetveszélyes úthibákat kijavításig jelöljük, elkorlátozzuk
  • a KRESZ táblákat kihelyezzük, karbantartjuk, az ideiglenes és végleges forgalomtechnikai terveket megvalósítjuk
  • úttartozékokat létesítünk és fenntartunk, (gyalogos és szalagkorlátok, parkolás gátló oszlopok)
  • útburkolati jeleket létesítünk, fenntartunk, vagy szükség estén megszüntetünk

Mérnök igazgatóság

A Mérnök igazgatóság komoly mérnöki feladatot jelentő, bonyolult struktúrájú, jellemzően a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. beruházásában megvalósuló, jórészt uniós finanszírozású építési projektek műszaki ellenőrzésére és lebonyolítására alakult. Sok esetben részt vesz e beruházások előkészítésében, műszaki szakértésében is.