Nyilvántartás és adatszolgáltatás - KARESZ ismertető

A Budapest Közút Zrt. Közúti Adatgyűjtő REndSzere (KARESZ)

Preambulum

A Budapest Közút Zrt. által kb. 1000 km kezelt, illetve kb. 4300 km üzemeltetett útszakaszról a társaságnak folyamatosan részletes, geodéziai pontosságú és naprakész geoinformációs adatokra van szüksége. Az egyes szakágak adatigényeinek kiszolgálására a Budapest Közút Zrt. 2013-ban úgy döntött, hogy saját 3D adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszert fejleszt ki, mely biztosítja a Főváros teljes úthálózatának, illetve igény szerint a villamos- és városi vasúti pályák, a metróvonalak és aluljárók
felmérését és 3D térképi adatbázisba töltését geodéziai pontossággal.

Felmérési módszer

A társaság a mai legkorszerűbb ún. mobil lézer térképező technológiát alkalmazza, melyhez a világ legmagasabb technológiai színvonalát képviselő precíziós műszert, a Riegl VMX-450 mobil lézerszkennert használja. A mérési módszer lényege, hogy egy autóra/hajóra vagy más járműre szerelhető, nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes a város útjain elhaladva képeket és 3D pontfelhőt készít, mely adatainak köszönhetően minden út, épület és műtárgy nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé válik.

KARESZ termékek

3D pontfelhő

A KARESZ kimeneti oldalán előáll a város teljes 3D pontfelhő állománya. Ez az állomány a műszaki világban használt koordináta-rendszerben színes pontokként (Magyarországon az EOV-ben) jeleníti meg a műszerrel bejárt útszakaszon látható teret. A pontok sűrűsége 0,5-3cm között van. A rendszer pontossága relatív értelemben 1,5 mm - 3 mm (X, Y, Z), az abszolút geodéziai pontosság - magassági (Z) értelemben is - 1 cm - 5 cm (a KARESZ által kifejlesztett technológiával).

Azokon a helyeken, ahol a mérőkocsi fizikailag elhaladása nem lehetséges, a KARESZ felmérő csapata a Riegl VZ400-as statikus lézerszkennert használja, mely eszköznek köszönhetően 100% területfedéssel állítható elő a város 3D pontfelhő térképe.

A pontfelhő kiválóan szolgál tervezői feladatok alapadataként (útburkolat felületi vizsgálatok, homlokzatrajzok, stb.), illetve a KARESZ által előállított 3D térképi adatbázis alapjaként egyaránt. E pontfelhő alkalmazásával készül el Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

Riegl VMX-450 rendszerrel szkennelt terület - Oktogon, Budapest. A képek a szkennelt pontfelhőt mutatják. a pontok színeit a szkenneléssel egy időben exponált képek színei adják. A képek nem lettek színjavítva, a kép élvezhetőségét a pontfelhő sűrűsége adja.

3D geoadatbázis

A Riegl VMX-450 mobil lézerszkenner által készített pontfelhőből térképező szakemberek segítségével egy olyan strukturált 3D térképi adatbázis épül fel, amellyel nemcsak az adott objektumok térbeli (geodéziai) helyzetéről hanem egyéb műszaki és ügyviteli tulajdonságukról is (karbantartó/tulajdonos adatai, állapot, szín, típus, stb.) információt kapnak a szakágak. Az adatbázis közel 200 objektumféleséget tartalmaz, azok számtalan leíró adatával együtt.

Az így előállt 3D térképi adatbázist térinformatikai rendszerekbe, vagy CAD alkalmazásokba betöltve tervezők, műemlékvédelmi szakemberek, út-műtárggyal vagy forgalomtechnikával foglalkozó kollégák használhatják mindennapi munkájuk során.

Ellenőrző mérések

Az egyes építési területen, különböző fázisokban végzett szkennelési adatokból a rendszer tömegszámítások kimutatására is képes, így készítve precíz dokumentációt a valós beépített anyagmennyiségről.

Velence egyik palotájának fotója (bal oldali kép), szkennelt állománya (középső kép), és a pontfelhőből szerkesztett CAD műszaki rajz

Összegzés

A KARESZ-szel mostantól megvalósítható az az eddig csak elvi elvárás, hogy a Fővárosról évente pontos műszaki nyilvántartás készüljön, illetve, hogy a Társaság kezelésében lévő útszakaszok állapot-felmérése és a felújítások ellenőrzése is saját erőforrással, több hónapos vagy éves késedelem nélkül történjen meg.

Tekintettel arra, hogy a rendszer nemcsak az utakról készít geodéziai pontosságú méréseket, hanem az épületekről és növényzetről egyaránt, így a megoldást széles körben, a városüzemeltetés minden területén hatékonyan használható.