Mi a Budapest Közút Teherforgalom?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Budapest Közút Teherforgalom Budapest védett, illetve korlátozott forgalmú teherforgalmi övezeteinek kezeléséért felelős. Ezekbe az övezetekbe díjfizetés után lehet behajtani, amit legegyszerűbben az interneten tehet meg, a TOBI online rendszerben.
Honlapunkon a különböző övezetekre érvényes szabályokat is megtalálja. A fővárosi teherforgalmi behajtási rendszert 2016. április 1-jétől a Budapest Közút üzemelteti, közszolgáltatási szerződés alapján.      Tovább >

Híreink

Fontos tájékoztató jogszabályváltozásról

Fontos tájékoztató jogszabályváltozásról

2017. szeptember 20.

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton értesítjük, hogy a 13/2010. (X.5.) NFM rendeletet (a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről) váltó új rendelet a 36/2017. (IX.18.) a mai napon a Magyar Közlönyben megjelent, és 2017.09.19-től hatályos.

A teljes szöveg itt letölthető: https://www.magyarkozlony.hu/ (149.szám).

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2017. szeptember 19. után, amennyiben a túlsúlyos-, illetve túlméretes jármű közlekedése nem kizárólag Budapest közigazgatási határán belül történik, úgy a hozzájárulás megadására a Budapest Közút Zrt. nem jogosult.

Ezen kérelmeket személyesen történő ügyintézés esetén az MK NZrt. által készített nyomtatványon, illetve az MK NZrt. honlapján keresztül elektronikus úton kell benyújtani. Az országos közutat vagy több önkormányzat közigazgatási területén helyi közutat érintő közlekedés esetén – így Budapest közigazgatási határán kívüli közlekedés esetén is – a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jogosult a hozzájárulás kiadására.

 

Nagyon fontos, hogy a már meglévő engedélyek függetlenül azok érvényességi idejétől 2017.10. 19-én hatályukat vesztik. Ennek következménye, hogy az utólagos bevallású időszakos kérelmek 4. negyedéves bevallását 2017.10. 19 követő 10 napon el kell készíteni!

 

Az új rendelet a menetességi köröket is újra definiálta, részleges és teljes mentességre, kérjük, hogy erről is tájékozódjanak az új rendeletben és annak mellékletében.

Kiemelten fontos, hogy a továbbiakban a hozzájárulás kiadása

-       egyszerűsített eljárás keretében személyes leadással a VIII. Baross utca 22. VI. emelet 609. alatt,  vagy

-       egyedi elbírálás keretében

o   a TOBI online felületen történő leadással

o   személyes leadással a BKK központi ügyfélszolgálatán a Rumbach Sebestyén utca 19-21 szám alatt,

o   illetve e-mailben az utvonal-engedely@budapestkozut.hu címen

történhet.

 

Egyedi elbírálás alapján kell a hozzájárulásról dönteni, ha a megengedetthez képest

a)      az össztömeg vonatkozásában 20%

b)      a tengelyterhelés és a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 5% (a hivatkozott rendelkezés 15.§(1) bekezdés d) és e) pontjában és a 15.§ (2) bekezdésben foglalt kivétellel)

c)      a magasság vonatkozásában 10%

d)      a szélesség vonatkozásában 20%

e)      a hosszúság vonatkozásában 20%

vagy annál nagyobb az eltérés mértéke.

 

Ezen esetekben az igényléseket a TOBI online felületen,  kitöltött igénylőlapon (http://budapestkozut.hu/letoltesek)   a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Budapest, VII. Rumbach Sebestyén u. 9-11 szám alatti ügyfélszolgálati irodáján személyesen (hétfő/kedd/csütörtök: 09:00 - 17:00, szerda: 09:00 – 19:00, péntek: 09:00 – 15:00) illetve elektronikus úton az utvonal-engedely@budapestkozut.hu e-mail címen lehet beadni.

 Az egyedi elbírálás alapján megadott hozzájárulások kiadásának határideje az előírt paraméterektől függően

a)      nagymértékben eltérő jármű esetén 5 nap

b)      rendkívüli mértékben eltérő jármű esetén 10 nap

c)       különösen nagymértékben eltérő jármű esetén 15 nap (amely bizonyos esetekben további 10 nappal meghosszabbítható)

Amennyiben a jármű a tengelyterhelés vagy tengelycsoport terhelés vonatkozásában kismértékben túlsúlyos vagy az össztömeg vonatkozásában rendkívüli mértékben túlsúlyos, úgy a hozzájárulás azonnali megadással is kérhető, amelyet 6 órán belül ki kell adni. Az azonnali díj mértéke megegyezik az eljárási díj négyszeresével.

Egyszerűsített eljárás kizárólag az egyedi elbírálásnál meghatározott értékeknél kisebb eltérés esetén alkalmazható!

Ezen esetekben a kitöltött igénylőlapot (http://budapestkozut.hu/letoltesek) a Budapest Közút Zrt. VIII. Baross utca 22. VI. emelet 609. alatt található irodájában lehet leadni. Amennyiben az igényelt hozzájárulás megfelel az egyszerűsített eljárás keretén belül meghatározott paramétereknek, a hozzájárulás a kérelem benyújtását követően azonnal létrejön. A hozzájárulás díja a kérelem benyújtását követően a helyszínen fizethető.

! Az egyszerűsített eljárás keretében kiadott kérelmek díjfizetése a Baross utcai irodában kizárólag bankkártyás fizetéssel lehetséges !

 

Kérjük, hogy amennyiben további kérdései lennének, keressenek minket az utvonal-engedely@budapestkozut.hu, a teherforgalom@budapestkozut.hu e-mail címeken, valamint a 061 3 255 255 (5-ös menüpont) telefonszámon.