Ügyintézés menete

Ügyintézés menete

 

Közútkezelői hozzájárulás igénylése:

  • Kérelem beadása

egyszerűsített eljárás keretében személyes leadással a VIII. Baross utca 22. VI. emelet 609. alatt

egyedi elbírálás keretében

online ügyfélszolgálatunkon,

–vagy az igénylőlap kitöltése után személyes leadással a BKK központi ügyfélszolgálatán a Rumbach Sebestyén utca 19-21 szám alatt

–illetve e-mailben az utvonal-engedely@budapestkozut.hu címen

  • Eljárási díj mértéke (36/2017. (IX.18.) NFM rendelet 1. számú melléklete)

Egyszerűsített eljárás keretében megadott hozzájárulás esetében az alábbi össztömeg, tengelyterhelés, tengelycsoport-terhelés és mérettúllépések alatt (elektronikus úton, ügyintéző közreműködése nélkül):

– az össztömeg vonatkozásában 20%

– a tengelyterhelés vonatkozásában 5%

– a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 5%

– a magasság vonatkozásában 10%

– a szélesség vonatkozásában 20%

– a hosszúság vonatkozásában 20%

6 000 Ft.

Egyszerűsített eljárás keretében megadott hozzájárulás esetében az alábbi össztömeg, tengelyterhelés, tengelycsoport-terhelés és mérettúllépések alatt (személyesen, ügyintéző közreműködésével):

az össztömeg vonatkozásában 20%

– a tengelyterhelés vonatkozásában 5%

– a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 5%

– a magasság vonatkozásában 10%

– a szélesség vonatkozásában 20%

– a hosszúság vonatkozásában 20%

10 000 Ft.

Egyedi elbírálás alapján megadott hozzájárulás esetében az alábbi össztömeg, tengelyterhelés, tengelycsoport-terhelés és mérettúllépések alatt:

– az össztömeg vonatkozásában 100%

– a tengelyterhelés vonatkozásában 10%

– a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 10%

– a magasság vonatkozásában 20%

– a szélesség vonatkozásában 70%

– a hosszúság vonatkozásában 80%

12 000 Ft.

Egyedi elbírálás alapján megadott hozzájárulás esetében az alábbi össztömeg, tengelyterhelés, tengelycsoport-terhelés és mérettúllépések alatt:

– az össztömeg vonatkozásában 150%

– a tengelyterhelés vonatkozásában 20%

– a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 20%

– a magasság vonatkozásában 30%

– a szélesség vonatkozásában 100%

– a hosszúság vonatkozásában 100%

15 000 Ft.

Egyedi elbírálás alapján megadott hozzájárulás esetében a 4. sorban szereplő össztömeg, tengelyterhelés, tengelycsoport-terhelés és mérettúllépések esetén vagy afölött:

30 000 Ft.

Amennyiben a jármű a tengelyterhelés vagy tengelycsoport terhelés vonatkozásában kismértékben túlsúlyos vagy az össztömeg vonatkozásában rendkívüli mértékben túlsúlyos, úgy a hozzájárulás azonnali megadással is kérhető, amelyet 6 órán belül ki kell adni. Az azonnali díj mértéke megegyezik az eljárási díj négyszeresével.

 

  • Vizsgálat: A leadott kérelem vizsgálatra kerül (gépjármű adatok ellenőrzése, szállított áru méretét és súlyát igazoló íratok ellenőrzése).
  • Javaslat: A fenti paraméterek alapján kijelölésre kerül az útvonal és az egyéb megkötések (térbeli és időbeli) a jármű számára (szükség szerinti helyszíni felmérés alapján), melyből javaslat kerül összeállításra. A javaslat hozzájárulás, vagy elutasítás lehet.
  • Jóváhagyás: Továbbításra kerül a javaslat a BKK Közúti Közlekedési Igazgatóság Közútkezelési Főosztályának, ahonnan az iktatást és az aláírást követően kerül vissza az BKK ügyfélszolgálatára, ahol kiadásra kerül a hozzájárulás.
  • Túlsúlydíj megfizetése, kiadás: A közútkezelői hozzájárulás kiadásakor túlsúly díjat kell fizetni. A túlsúlydíj a 36/2017. (IX.18.) NFM rendelet 2. és 3. melléklete alapján a megengedett értéktől történő eltérés %-os mértékének és a távolságnak a szorzata.

A közútkezelői hozzájárulás ügyintézésével kapcsolatos díjak az alábbi számlaszámra fizetendőek: CIB Bank 10700024-67032082-55800006