Ügyintézés menete

 

A hozzájárulások leadása és kiadása

 • egyszerűsített eljárás keretében személyes leadással a VIII. Baross utca 22. VI. emelet 609. alatt, vagy
 • egyedi elbírálás keretében
  • a TOBI online felületen történő leadással
  • személyes leadással a BKK központi ügyfélszolgálatán a Rumbach Sebestyén utca 19-21 szám alatt,
  • illetve e-mailben az utvonal-engedely@budapestkozut.hu címen történhet.

 

Egyedi elbírálás alapján kell a hozzájárulásról dönteni, ha a megengedetthez képest

 1. az össztömeg vonatkozásában 20%
 2. a tengelyterhelés és a tengelycsoport-terhelés vonatkozásában 5% (a hivatkozott rendelkezés 15.§(1) bekezdés d) és e) pontjában és a 15.§ (2) bekezdésben foglalt kivétellel)
 3. a magasság vonatkozásában 10%
 4. a szélesség vonatkozásában 20%
 5. a hosszúság vonatkozásában 20% vagy annál nagyobb az eltérés mértéke.

 

 1. esetekben az igényléseket a TOBI online felületen, kitöltött igénylőlapon (http://budapestkozut.hu/letoltesek) a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Budapest, VII. Rumbach Sebestyén u. 9-11 szám alatti ügyfélszolgálati irodáján személyesen (hétfő/kedd/csütörtök: 09:00 - 17:00, szerda: 09:00 – 19:00, péntek: 09:00 – 15:00) illetve elektronikus úton az utvonal-engedely@budapestkozut.hu e-mail címen lehet beadni.

Az egyedi elbírálás alapján megadott hozzájárulások kiadásának határideje az előírt paraméterektől függően

 1. nagymértékben eltérő jármű esetén 5 nap
 2. rendkívüli mértékben eltérő jármű esetén 10 nap
 3. különösen nagymértékben eltérő jármű esetén 15 nap (amely bizonyos esetekben további  10 nappal meghosszabbítható)

 

Amennyiben a jármű a tengelyterhelés vagy tengelycsoport terhelés vonatkozásában kismértékben túlsúlyos vagy az össztömeg vonatkozásában rendkívüli mértékben túlsúlyos, úgy a hozzájárulás azonnali megadással is kérhető, amelyet 6 órán belül ki kell adni. Az azonnali díj mértéke megegyezik az eljárási díj négyszeresével.

 

Egyszerűsített eljárás kizárólag az egyedi elbírálásnál meghatározott értékeknél kisebb eltérés esetén alkalmazható!

 

Ezen esetekben a kitöltött igénylőlapot (http://budapestkozut.hu/letoltesek) a Budapest Közút Zrt. VIII. Baross utca 22. VI. emelet 609. alatt található irodájában lehet leadni. Amennyiben az igényelt hozzájárulás megfelel az egyszerűsített eljárás keretén belül meghatározott paramétereknek, a hozzájárulás a kérelem benyújtását követően azonnal létrejön. A hozzájárulás díja a kérelem benyújtását követően a helyszínen fizethető.

! Az egyszerűsített eljárás keretében kiadott kérelmek díjfizetése a Baross utcai irodában kizárólag bankkártyás fizetéssel lehetséges !

 

 • Vizsgálat: A leadott kérelem vizsgálatra kerül (gépjármű adatok ellenőrzése, szállított áru méretét és súlyát igazoló íratok ellenőrzése).
 • Javaslat: A fenti paraméterek alapján kijelölésre kerül az útvonal és az egyéb megkötések (térbeli és időbeli) a jármű számára (szükség szerinti helyszíni felmérés alapján), melyből javaslat kerül összeállításra. A javaslat hozzájárulás, vagy elutasítás lehet.
 • Jóváhagyás: A jóváhagyott javaslat az iktatást és az aláírást követően kerül vissza az BKK központi ügyfélszolgálatára, ahol kiadásra kerül a hozzájárulás.