A Budapest Közút Zrt., ügyfelei megbízható és minőségi kiszolgálása érdekében, munkáját az Integrált irányítási rendszerében meghatározott szabályok szerint végzi. Ez a rendszer egyaránt megfelel az ISO 9001 Minőségirányítási, az ISO 14001 Környezetközpontú irányítási, az ISO 45001 Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási és az ISO 50001 Energiagazdálkodási irányítási rendszer szabványok követelményeinek, és megfelelőségét akkreditált tanúsító szervezetek igazolják.

A Budapest Közút Zrt. látja el a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak, hidak, műtárgyak, egész Budapesten a forgalomtechnikai létesítmények, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Azért dolgozunk, hogy minél gyorsabbá és biztonságosabbá tegyük a közlekedést Budapest útjain. Az alábbiakban rövid bemutatkozás olvasható ágazatainkról. Tevékenységükről a honlapon az almenüben részletesen is olvashat.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a fővárosi – közel 5000 km-es – úthálózat forgalmi és forgalombiztonsági paramétereit, forgalmi rend felülvizsgálatokat végzünk, végeztetünk. A forgalom megváltozó igényei szerint módosítjuk a forgalmi rendet, segítve a minél gyorsabb és folyamatosabb közlekedést.

Gondoskodunk a forgalmi rendet szabályozó eszközök, létesítmények (155 000  jelzőtábla, 613 000 m2 útburkolati jel, 1137 db jelzőlámpás csomópont) folyamatos és biztonságos működtetéséről. Működtetjük a forgalomirányító központot, elvégezzük a szükséges programmódosításokat, összehangolások tervezését, megvalósítását. Üzemeltetjük a közel 300 kamerából álló zártláncú forgalomfigyelő rendszert.

Társaságunk látja el Budapest Főváros Önkormányzata kezelésében lévő úthálózat, gyalog- és kerékpárutak, hidak, valamint aluljárók kezelési és üzemeltetési feladatait.
Ennek keretében:

  • Operatív kezelői feladatok: hozzájárulási kérelmek elbírálása, tervek véleményezése.
  • Üzemeltetési tevékenység: fenntartási munkák megrendelése, visszaellenőrzése.
  • Útfelújítások előkészítési és lebonyolítási munkálatai.

Alapvető feladatunk a Budapest Közút Zrt. üzemeltetésében lévő úthálózat, közúti hidak, felüljárók, gyalogos aluljárók, egyéb műtárgyak, valamint forgalomtechnikai létesítmények üzemeltetési és fenntartási feladatival kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzése.

Ezen belül:

  • évente több tízezer darab úthibát, kátyút állítunk helyre hengerelt, öntött, szórt aszfaltos technológiával
  • aszfaltszőnyegezési munkákat, nagyfelületű útjavításokat végzünk marásos technológiával, több ezer négyzetméteren
  • a balesetveszélyes úthibákat kijavításig jelöljük, elkorlátozzuk
  • a KRESZ táblákat kihelyezzük, karbantartjuk, az ideiglenes és végleges forgalomtechnikai terveket megvalósítjuk
  • úttartozékokat létesítünk és fenntartunk, (gyalogos és szalagkorlátok, parkolás gátló oszlopok)
  • útburkolati jeleket létesítünk, fenntartunk, vagy szükség estén megszüntetünk

A Mérnök Igazgatóság komoly mérnöki feladatot jelentő, bonyolult struktúrájú, jellemzően a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. beruházásában megvalósuló, jórészt uniós finanszírozású építési projektek műszaki ellenőrzésére és lebonyolítására alakult.

Sok esetben részt vesz e beruházások előkészítésében, műszaki szakértésében is.

Elismeréseink közé tartozik: Építőipari Nívódíj

Tovább