Közút Figyelő Mobil App

A Közút Figyelő okostelefonos alkalmazás valós idejű forgalmi és parkolási információkkal segíti a fővárosi közlekedőket, 2020-ban megújult külsővel és bővített funkcionalitással érhető el.

Társaságunk 2015-ben hozta létre a Közút Figyelő mobil alkalmazását, a forgalmi menedzsment tevékenység során keletkezett, a közlekedők számára releváns információk publikálására.

A 2018. évben indult CROCODILE2 elnevezésű, Európai Uniós támogatással megvalósuló projektben lehetőség nyílt a meglévő alkalmazás továbbfejlesztésére. A fejlesztés tervezését követően 2019. májusában kezdődött meg a tényleges fejlesztés, melynek két alapvető célja volt. Egyik a mobil alkalmazás és ennek kapcsán a társaság honlapjának aloldalaként működő forgalmi információs portál használhatósági (usability), arculati és design korszerűsítése, a másik a kiszolgáló informatikai háttér társasági rendszerbe integrálása és optimalizálása. A saját társasági fejlesztői erőforrással elvégzett, 2019. év végén lezárult fejlesztés során megvalósításra került egy adatgyűjtő platform, amely összegyűjti és kiszolgálja az elérhető Társasági adatokat, valamint egy adatközlő alkalmazás, amely a Közút Figyelő mobil alkalmazáson és forgalmi információs portálon egységes tartalommal, korszerű megjelenéssel és felhasználóbarát funkcionalitással publikálja az információkat a felhasználók számára.

Az alkalmazás segítségével megjelenített forgalomfigyelő kamerák képei alapján tájékozódhatnak az aktuális forgalmi helyzetről, a dinamikus információs táblák jelzésképei pedig aktuális forgalmi információkat nyújtanak. Emellett a szolgáltatás parkolási információkat is megjelenít, fővárosi P+R parkolók és parkolási létesítmények aktuális szabad férőhely adatai és egyéb jellemző információk publikálásával.

Az alapinformációk szolgáltatása mellett olyan kényelmi funkciók támogatják a felhasználót, mint a személyre szabhatóság, Kedvencek beállításának lehetősége, szűrők alkalmazása vagy a súgó funkció. Az alkalmazás támogatja a portré és fekvő nézetet, okostelefonon és tableten egyaránt használható.

Célunk egy korszerű közúti forgalmi információs alkalmazás létrehozása és működtetése, ezért azt folyamatosan fejlesztjük. Ennek keretében bővítjük a jelenlegi adatkörökben lévő objektumok számát, illetve terveink szerint bővül a megjelenített adatok köre is: elektromos autó töltőpontok helyének és foglaltságának megjelenítésével, balesetek és egyéb forgalmi zavarral járó események megjelenítésével, valamint valós idejű közterületi parkolási információkkal.