Behajtási hozzájárulás igénylésének alapfeltétele:

A TOBI online rendszerben egy felhasználói, és ügyfél (Céges, számlafizető) profil létrehozása.
  • Ez a művelet nagyjából 10 percet vesz igénybe, és eddig a pontig díjmentes.
  • A Felhasználói és Ügyfél profilok létrehozása után hajtható végre a járműregisztráció, illetve a behajtási hozzájárulás kérelem rögzítése.

A behajtási hozzájárulás ügyintézésének menete és költségei

Jármű regisztrációja az online felületen

A regisztrációhoz elengedhetetlen a forgalmi engedély másolatának elektronikus csatolása!

A járművet elegendő egyszer regisztrálni, melynek költsége:

  1. online regisztráció esetén 2000 forint + ÁFA, (amennyiben az ügyfél regisztrál, a „Járművek” menüpontot megnyitva a jármű adatlapját, számlázási címet kiválasztva tudja elkészíteni a regisztrációs költség kifizetéséhez szükséges díjbekérőt).
  2. egyéb esetben (ügyfélszolgálaton történt személyes regisztráció estén) 3000 forint + ÁFA regisztrációs díj megfizetése szükséges. (Ebben az esetben a teherforgalom@budapestkozut.hu e-mail címre megküldve a forgalmi engedély(ek) másolatát, lehetséges a jármű(vek) regisztrációja).

 

A díj fizetése az online felületen, valamint személyesen az ügyfélszolgálati irodánkban bankkártyával, illetve banki átutalással történhet. (A bankkártyás fizetés azonnal könyvelődik a számlán, ezáltal gyorsabb az ügyintézés).

Fontos, hogy csak a díj megérkezése után lehetséges a behajtási hozzájárulás kérelem leadása!

Igénylés leadása

Amennyiben kérelmét sürgősségi ügyintézéssel kívánja elindítani, akkor a cím beírása előtt szíveskedjen a „Sürgősség” megjelölést kiválasztani.

Igénylés leadása az online felületen a pontos irányítószám és cím beírása után (legördülő menüből való kiválasztással) a rendszer automatikusan beállítja az övezetet. Ezután lehet megjelölni a behajtási hozzájárulás típusát, és a behajtó gépjárművek rendszámait, akár egyetlen igénylésen belül többet is.

Felhívjuk figyelmét, hogy az EURO 0 és EURO 1 környezetvédelmi kategóriának megfelelő járművek részére a védett övezetekbe illetve a P35 és P75 övezetekbe hozzájárulás nem adható!

A kérelem egyéb adatainak beírása után (érvényesség kezdete/vége, indoklás) után küldhető be a kérelem elbírálásra, az „Általános szerződési feltételek” bepipálása után.

A rögzített kérelemről egy zöld ablak jelenik meg, ennek a lapnak a tetején kell a díjbekérőt készíteni.

Költségtérítés megfizetése

A kérelem elbírálásának feltétele a költségtérítés megfizetése, mely

  1. normál ügyintézés 2000 forint + ÁFA
  2. sürgősségi ügyintézés 3000 forint + ÁFA

 

A költségtérítés megfizetése az online felületen, valamint személyesen az ügyfélszolgálati irodánkban bankkártyával, illetve banki átutalással történhet.

Jóváhagyás

A költségtérítés megfizetését követően a kérelem elbírálás alá kerül.

A hozzájárulások kiadása amennyiben a kérelem benyújtása online úton történik, a hiánytalan kérelem beérkezésétől számított 2 munkanapon belül megtörténik.

A hozzájárulások kiadása, amennyiben a kérelem benyújtása személyesen, vagy elektronikus úton történik a hiánytalan kérelem beérkezésétől számított

  1. normál igény esetén 2 munkanapon,
  2. sürgősségi igény esetén 6 munkaórán belül megtörténik.

 

A Budai Vár védett övezetbe érvényes behajtási hozzájárulás kérelmeket – össztömegtől függetlenül – egyeztetni szükséges az I. kerülettel, ezért ennek az átfutási ideje, sürgősségi kérelem esetén is, várhatóan a rendeletben is megadott 2 munkanapon belül kerül feldolgozásra.

Behajtási díj fizetése

A díj fizetése az online felületen, valamint személyesen az ügyfélszolgálati irodánkban bankkártyával, illetve banki átutalással történhet. (Budapest, XI. kerület, Kelenföld vasútállomás metróállomás aluljáró szint, őrmezői kijárat)

Behajtási díj minden esetben a jármű össztömegétől, igényelt időszak hosszától, az övezeti hozzájárulás típusától, illetve a jármű környezetvédelmi besorolásától függ, ezért járműspecifikus.

A díjakat a Díjkalkulátort használva tudja kiszámolni. (Beállíthatja a járművek össztömegét, az övezetek korlátozását, és a napok számát is. A táblázat automatikusan számolja a (beállított értékek alapján) rendeletben feltüntetett kedvezményrendszert.)

A hozzájárulást a kiadó szerv a behajtási díj maradéktalan megfizetésével egyidejűleg elektronikus úton érvényesíti.

Számlázási tájékoztató

2019. február elsejétől a Budapest Közút Zrt. (Szolgáltató) elindítja a Teherforgalmi Online Behajtási Információs Rendszerhez (TOBI) kapcsolódó elektronikus számla szolgáltatását.

Behajtási, és közútkezelői hozzájárulások esetén, a befizetéseiket követően a Szolgáltató elektronikus számlát állít ki. Elektronikus számláikat a befizetett összeg jóváírása után pár perc elteltével a TOBI rendszerben regisztrált email címre kiküldött levélben szereplő linkről, vagy TOBI felhasználói profiljukból tölthetik le. Az elektronikus számlák letöltése a pénzügy/számlák menüpont alól, a konkrét számla linkjére kattintva érhető el.

Kizárólag a személyes ügyfélszolgálaton leadott és készpénzzel kifizetett behajtási hozzájárulás iránti kérelem esetén, előzetes kérés alapján az elektronikus számla helyett kérhetnek papír alapú számlát is. Elektronikus számláról utólag nem áll módunkban papír alapú számlát kiállítani.

Elektronikus számla szolgáltatásunkról további információt találnak a Budapest Közút Zrt. Teherforgalmi Online Behajtási Információs Rendszer (TOBI) igénybevételéhez kapcsolódó Általános Szerződési Feltételei között, annak 3.7 pontjában.

Általános Szerződési Feltételek

A behajtási hozzájárulások kiadásának ügyintézéséhez kapcsolódó Általános Szerződési Feltételek az alábbi linken érhetők el: