A Budapest Közút Teherforgalom Budapest védett, illetve korlátozott forgalmú teherforgalmi övezeteinek kezeléséért felelős. Ezekbe az övezetekbe díjfizetés után lehet behajtani, amit legegyszerűbben az interneten tehet meg, a TOBI online rendszerben.

A környezetterhelés mérséklése, a fővárosiak életminőségének javítása és a kiemelt értéket képviselő területek védelme érdekében 15 korlátozott forgalmú és 11 védett övezet létezik Budapesten. A teherforgalmi behajtási rendszer elősegíti az összehangolt áruszállítást, ezáltal a közúti forgalom csillapítását, valamint a levegőszennyezés és a zajterhelés csökkentését. Honlapunkon a különböző övezetekre érvényes szabályokat is megtalálja.

A fővárosi teherforgalmi behajtási rendszert 2016. április 1-jétől a Budapest Közút üzemelteti, közszolgáltatási szerződés alapján. Ez nem csupán a hozzájárulásokkal kapcsolatos adminisztrációs teendőket, a kerületi önkormányzatokkal folytatott egyeztetéseket, valamint a korlátozott forgalmú övezet jelzőtáblarendszerének üzemelétetését jelenti, hanem a teherforgalmi behajtási rendszer folyamatos fejlesztését is.

2012. január 1. óta jelentős változások léptek életbe. Az online rendszer fejlesztésének köszönhetően megszűnt a korszerűtlen papíralapú hozzájárulás, valamint elindult a teljes körű online ügyintézési rendszer. A szakmai és civil szervezetekkel folytatott széles körű egyeztetések alapján módosult és igazságosabb lett a díjstruktúra, hiszen a jármű össztömegével arányosan változik a behajtási díj. A kedvezményrendszer átalakításával támogatjuk a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint a környezetvédelmi felárnak megfelelően a magasabb károsanyag-kibocsátású járművek használói nagyobb mértékben járulnak hozzá az okozott károk csökkentéséhez.

A 2008. óta működő teherforgalmi behajtási rendszer a lakossági áruellátás megkönnyítése érdekében nyitott időszakokat és célforgalmas útvonalakat is tartalmaz. Nyitott időszakban az áruszállító járművek hozzájárulás nélkül is behajthatnak a korlátozott forgalmú övezetbe, a célforgalmas útvonalak pedig a logisztikai központok megközelítésének megkönnyítése érdekében lettek meghatározva úgy, hogy a lakóövezeteket ne érintsék.

Teherforgalmi ügyfélszolgálatunk és honlapunk folyamatos fejlesztése érdekében munkatársaink a teherforgalom@budapestkozut.hu e-mail címen várják ügyfeleink javaslatait, észrevételeit.