Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját látványos programsorozattal ünnepli a főváros, melyhez a Budapest Közút saját céges rendezvényekkel csatlakozik.

Fedezzük fel a Margit híd titkait!

Találkozó a Margit híd budai parti pillérénél az északi oldalon.

Turnusok:

  • 2023. május 6. – 14:00 – BETELT
  • 2023. május 6. – 15:30 – BETELT

A több mint 150 éves műtárgy hídmestere olyan helyekre kalauzolja el a látogatókat, melyek megtekintésére a mindennapos rohanásban nincs lehetőségünk.

Minden budapesti hídnak, így a Margit hídnak is van hídmestere, aki mindent tud a hídról, és naponta ellenőrzi annak állapotát. A program során a hídmester vezetésével a hídnak olyan elemeit lehet majd megnézni, ahová az egyszerű járókelő nem tudna bejutni. A látogatók a híd budai parti pilléréből megtekinthetik a híd alsó szerkezetét. A bátrabbak egy rövid sétát is tehetnek a kocsipálya alatti kezelőjárdán. Eközben további kulisszatitkokat tudhatnak meg a Margit híd történetéről, valamint a hídmesterséget 1976 óta űző Fazekas Imre úrról, akinek családjában generációról generációra száll a hídmesteri hivatás.

A sétát megelőzően egy, a biztonsági előírásokkal kapcsolatos dokumentumot kell aláírni a látogatóknak. Egy turnusban 12 főt tudunk fogadni. 14 éven felülieknek ajánlott program!

Petőfi híd – ahogy eddig nem láthattuk!

Találkozó a híd budai parti pillérnél az északi oldalon.

Turnusok:

  • 2023. május 14. – 10:00 – BETELT
  • 2023. május 14. – 11:00 – BETELT

A hatalmas forgalmú műtárgy hídmestere olyan helyekre kalauzolja el a látogatókat, melyek megtekintésére egyébként nem lenne lehetőségük.

Minden budapesti hídnak, így a Petőfi hídnak is van hídmestere, aki mindent tud a hídról, és naponta ellenőrzi annak állapotát. A program során a hídmester vezetésével a hídnak olyan részeit lehet majd megnézni, ahová az egyszerű járókelő nem tudna bejutni. A parti pillértől a műtárgy kezelői járdáján végighaladva a következő pillérig, az érdeklődők megtekinthetik a sarukat, melyeken a hídszerkezet nyugszik. Eközben további kulisszatitkokat tudhatnak meg a Petőfi híd történetéről, mely eredetileg kék színű volt, és felmerült, hogy majdani felújítása során ismét kék színű lesz. Fábián Ferenc hídmester beszámol hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető hivatásának kihívásairól is.

A sétát megelőzően egy, a biztonsági előírásokkal kapcsolatos dokumentumot kell aláírni a látogatóknak. Egy turnusban 15 főt tudunk fogadni. A program 16 éven felülieknek ajánlott!

 

Az Erzsébet híd másik arca, avagy ami a 7-es buszról nem látszik

Találkozó az Erzsébet híd budai hídfő déli oldalán található Rudas Ivócsarnok előtti részen.

Turnusok:

  • 2023. június 10. – 11:00 (másfél órás program) – BETELT

Budapest legimpozánsabb hídja nem csak távolról megkapó, a hídmester segítségével exkluzív bejáráson ismerhetik meg a műtárgy szerkezetét az érdeklődők.

Az Erzsébet híd a világ első acélpilonos átkelője volt, a maga idejében az építészet egyik csodájaként emlegették. Tóth Krisztián hídmester segítségével a hídnak szó szerint olyan oldalát ismerhetjük meg, olyan részeibe nyerhetünk betekintést, amit egyszerű járókelőként nem fedezhetünk fel. A látogatók megtekinthetik a híd lehorgonyzó kamráját, majd lehetőség lesz a kocsipálya alatt futó kezelőjárdára kimenni. A hídmester beszámol hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető hivatásának mibenlétéről is.

A sétát megelőzően egy, a biztonsági előírásokkal kapcsolatos dokumentumot kell aláírni a látogatóknak. Egy turnusban 15 főt tudunk fogadni. 16 éven felülieknek ajánlott program! Ajánlott laza ruházatban érkezni!

 

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját látványos programsorozattal ünnepli a főváros, melyhez a Budapest Közút saját céges rendezvényekkel csatlakozik.