Bevezetés

A Budapest Közút a nyilvántartási feladatait két alapvető felhatalmazás alapján végzi. Egyrészt a közúti nyilvántartás vezetése önálló közfeladat, másrészt ezen felül a hatékony kezelés és üzemeltetés végzéséhez is szükséges üzemeltetői nyilvántartást vezetni. A közúti nyilvántartásba tartoznak a közúttal kapcsolatos elemek nyilvántartása, ilyen például a csomópontok adatai, az utak víztelenítésének adatai, közúti jelzőtáblák és burkolati jelek helyzetének nyilvántartása.
A feladatok elvégzéséhez olyan geodéziai pontosságú alapadatokra van szükség, melyek a lehetőségekhez mérten naprakészek, és segítik az egyes szakterületek munkájának elvégzését. Az adatigények kiszolgálására a Budapest Közút Zrt. 2013-ban 3 dimenziós közúti adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszer (KARESZ) kialakításába kezdett, mely biztosíthatja a fővárosi feladatokhoz szükséges alaptérképi és nyilvántartási adatok gyűjtését és karbantartását.
A nyilvántartási adatok egy téradatbázisban vannak tárolva, amelynek elemeit folyamatosan vagy ütemezett időközönként frissülnek. Az adatok frissítése a KARESZ felmérésekből és különböző szakterületi adatokból történik.

Esettanulmányok