Védett övezeti hozzájárulások

A Budapest Közút közszolgáltatási szerződése alapján az alábbi behajtási, illetve behajtási-várakozási hozzájárulások kiadásával kapcsolatos feladatokat lát el:

1. Áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulás

Áruszállítási behajtási–várakozási hozzájárulás annak adható ki, aki a védett övezetben rendszeres áruszállítási tevékenységet végez. Közhasznú áruszállítási behajtási–várakozási hozzájárulást azok igényelhetnek, akik romlandó élelmiszert szállítanak. Előbbi 18.00 és 10.00 óra között, utóbbi 18.00 és 10.00 óra között, illetve 13.00 és 15.00 óra között jogosít behajtásra és 20 perc várakozásra, amely az első szélvédő üvege mögött elhelyezett tárcsa segítségével ellenőrizhető. A tárcsa jelzését a várakozóhely elhagyása nélkül tilos megváltoztatni.

2. Gazdálkodói behajtási hozzájárulás behajtási-várakozási hozzájárulás

Gazdálkodói behajtási hozzájárulás annak a gazdálkodónak vagy gazdálkodó szervezetnek adható, aki vagy amely a védett övezetben közterületen kívüli várakozóhellyel vagy közterületi kizárólagos várakozóhellyel rendelkezik. Személygépkocsira, motor- és segédmotoros kerékpárra, illetve 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépjárművekre állítható ki. A hozzájárulás az övezetben lévő közterületen kívüli vagy közterületi kizárólagos használatú várakozóhely megközelítésére és elhagyására jogosít.

3. Szervizszolgáltatási behajtási-várakozási hozzájárulás

Szervizszolgáltatási behajtási–várakozási hozzájárulást az kaphat, aki a védett övezetben hibaelhárítást végez. A hozzájárulással 18.00 és 12.00 óra között lehet behajtani az övezetbe, és legfeljebb 1 óra időtartamú várakozásra jogosít. A várakozás megkezdésének időpontját tárcsán kell jelezni, a jelzést csak abban az esetben lehet megváltoztatni, ha a gépjármű elhagyja a várakozóhelyet.

4. Eseti behajtási-várakozási hozzájárulás

Az eseti behajtási–várakozási hozzájárulás időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít az övezeten belül, kiváltója az érvényesség ideje alatt bármikor behajthat vele az övezetbe.

5. Sportszervezeti behajtási-várakozási hozzájárulás

A sportszervezeti behajtási–várakozási hozzájárulást olyan sportszövetség vagy sportszervezet kaphat, aki a Margitsziget területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkezik, vagy akinek érvényes szerződése van a sziget területén található sportlétesítményekkel. Akkor adható ki, ha a kérelmező a költségtérítés és a várakozási díj megtérítése, valamint a kérelem indokait igazoló dokumentumok bemutatása mellett igazolja a gépjárműadó megfizetését vagy az adómentességet. A hozzájárulás időtartam-korlátozás nélküli várakozásra jogosít az övezeten belül, és az érvényesség ideje alatt bármikor behajthat vele a gépjármű. A hozzájárulás kiadható személygépkocsira, motor- és segédmotoros kerékpárra, valamint 3500 kg össztömeget meg nem haladó tehergépjárművekre és buszokra.

6. Útvonalterv

A Fővárosi Közgyűlés rendelete alapján a Budai Vár védett övezetébe áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulás, közhasznú áruszállítási behajtási hozzájárulás és szervizszolgáltatási behajtási-várakozási hozzájárulás 12000 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművekre nem adható ki, lakossági behajtási hozzájárulás és eseti behajtási-várakozási hozzájárulás a 12000 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművekre csak útvonaltervvel együtt adható ki.