A mérőeszközök által készített pontfelhőből a térképező szakemberek speciális szoftverek segítségével 3 dimenziós térképi adatbázis építenek fel. Így az adott objektumok térbeli (geodéziai) helyzetéről, műszaki és ügyviteli tulajdonságukról is (kezelő, tulajdonos adatai, állapota, színe, típusa, stb.) információt kaphatnak a felhasználók.

Az adatbázis struktúra közel 200 objektumféleség adatszerkezetét tartalmazza. Elsődlegesen olyan objektumok kerülnek kiértékelésre, amelyek a Társaság alapfeladatainak ellátásához megbízható adatként szolgálnak. Ezek az adatok a forgalomtechnikai alaptérképhez szükséges objektumokat jelentenek: 3 dimenzióban és a nyilvántartáshoz szükséges pontossággal. Ilyen elemek (többek között) az úttest széle, útburkolat, forgalomtechnikai felfestések, úttest széli szegélyek, forgalomtechnikai elemek (jelzőtáblák, jelzőlámpák, parkolásgátló elemek, szalagkorlátok), járdafelületek, úttest menti zöldfelületek, úttest menti egyedülálló fák, padok.
A bal oldalt a pontfelhő felülnézetben a 2D ablakban, míg a jobb oldalon ugyanazon terület a 3D ablakban.

A KARESZ számára olyan speciális kiértékelők állnak rendelkezésre, melyek révén automatán és félautomatán kerülnek felvételre az új objektumok.

Fa kiértékelő

A fa kiértékelő segítségével fél-automata módon képesek nemcsak a fa magasságának, hanem a törzsátmérőjének, illetve a lombkorona átmérőjének pontos meghatározására. A jelenlegi budapesti klímavészhelyzetben pedig igen fontos, hogy pontos adatokat álljanak rendelkezésre a fák mennyiségéről és méreteiről.

A fa méretének pontos meghatározása a fa kiértékelő segítségével.

Forgalomtechnikai tábla kiértékelő

A forgalomtechnikai tábla kiértékelő használata megkönnyíti az új forgalomtechnikai jelzőtáblák felvételét.

Új ’Elsőbbségadás kötelező’ tábla felvétele a tábla kiértékelővel.

Komplett forgalomtechnikai kiértékelés

A kiértékelők segítségével.