1. Mikor kell behajtási hozzájárulást igényelnem?

A területi felsorolásban szereplő övezetekbe kizárólag behajtási hozzájárulással hajthat be, függetlenül a gépjármű össztömegétől, típusától. Ez a korlátozás személyautókra is vonatkozik.

2. Kik hajthatnak be hozzájárulás nélkül a védett övezetekbe?

  • A köztisztasági és közegészségügyi feladat vagy postai gyűjtő- és kézbesítőszolgálat ellátására szolgáló járművek.
  • Menetrend szerinti közösségi közlekedési járművek.
  • Mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító személy) járműve, ha úti célja a védett övezet területén található, vagy csak a védett övezeten keresztül közelíthető meg.
  • Megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt járművek.
  • A taxik a Budai Vár, az óbudai Fő tér, az V. kerület belső övezetébe, a Magyar Állami Operaház környékére, valamint az 5E vagy 5N környezetvédelmi osztályba sorolt taxi a Margitsziget védett övezetébe.
  • 7 és 10 óra között a 3,5 tonna össztömeg alatti járművek behajthatnak a Szent István Bazilika környékére.

3. Milyen adatokat kell feltétlenül megadni az igénylőlapon?

Feltétlenül meg kell adnia az igénylő és az ügyintéző nevét, telefonszámát, e-mail-címét, az igényelt hozzájárulás kódját, a jármű típuskódját (pl. tgk.), a megengedett legnagyobb össztömegét, az igényelt hozzájárulás mennyiségét, az igényelt hozzájárulás érvényességi idejének kezdetét és végét ahhoz, hogy a kérelem feldolgozását el tudjuk kezdeni.

4. Hogyan adható le a kitöltött adatlap és a forgalmi engedély másolata?

Az igénylőlapot le lehet adni a teherforgalom@budapestkozut.hu e-mailre, faxon, illetve személyesen a honlapon feltüntetett elérhetőségeken.

5. Honnan tudom meg, hogy melyik övezetbe kell hozzájárulást kérnem?

A virtuális övezeti térkép segítségével, amely az érkezési vagy szállítási cím alapján megjelöli az övezetet. A virtuális térkép használatához szükséges a Google Earth program, amelyet az alábbi linkre kattintva telepíthet.

6. Mennyibe kerül a hozzájárulás?

A költségtérítés díja nettó 2000 forint, a jármű-regisztráció egyszeri nettó díja papíralapú igénylés esetén 3000, online igénylés esetén 2000 forint. A költségtérítéshez és a regisztrációs díjhoz hozzá kell adni a védett övezeti várakozási díjat, amelyet csökkenthetnek a környezetvédelmi kedvezmények, vagy növel a környezetvédelmi felár.

7. Milyen kedvezmények vehetők igénybe?

A gépjármű környezetvédelmi kategóriájától függően díjkedvezményt vagy felárat érvényesít a Szolgáltató a hatályos rendelet alapján.

8. Hogyan válthatom át a környezetvédelmi besorolást EURO kategóriára?

Az EURO2 kategóriába tartoznak a 2,4 besorolású, EURO1 a 3 besorolású, és EURO0 a 0 és 1 besorolású járművek. A forgalmi engedély szerinti 6-os, 7-es, 8-as besorolás az EURO3 kategóriának felel meg. EURO4 kategóriába tartoznak a 9-es, 10-es, 11-es besorolású, az EURO5 kategóriába pedig a 12-es, 13-as besorolású járművek.

9. Hol találok segítséget az online ügyfélszolgálat használatához?

A felhasználói Kézikönyv teljeskörű információt nyújt a program használatáról, melyet elérhetnek a TOBI oldalán.