Mi a Budapest Közút Parkolás?

Társaságunk a 2013. június 1-től hatályos Feladat-ellátási szerződés alapján a Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzat területén lévő, a Fővárosi Önkormányzati tulajdonban lévő közterületi várakozóhelyeket üzemelteti. Közszolgáltatási szerződésünk alapján a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyéb várakozóhelyeket és P+R parkolókat is üzemeltetjük, , továbbá részt veszünk a budapesti parkolás-gazdálkodási rendszerek korszerűsítésében és fejlesztésében.

 

 

 

 

 

 

A honlapon a friss hírek, információk mellett elérheti

  • a parkolási övezeteinket
  • díjszabásunkat
  • a pótdíjazás online rendszerét
  • a pótdíjfényképeket
  • elérhetőségeinket
  • valamint áfás számlát igényelhet.
  • A Budapest Közút Zrt. által parkolókban és védett övezetek határain elhelyezett átnézeti, illetve rendszámfelismerő kamerák alkalmazásával végzett adatkezeléséhez az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva találja.
  • A Budapest Közút Zrt. által P+R parkolókban alkalmazott bérletek értékesítése során végzett adatkezeléséhez az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva érheti el.
  • A Budapest Közút Zrt. által a VII. kerület területén lévő, Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló közterületi várakozóhelyek üzemeltetése során végzett adatkezeléshez az adatkezelési tájékoztatót ide kattintva érheti el

A Fővárosi Közgyűlés rendelete az eltérő parkolási igényeknek megfelelő várakozási övezetekre osztja Budapestet, így a várakozási díj összege és a díjköteles időszak az övezeti besorolástól függ. A rendelet öt övezetet különböztet meg és a parkolási díjat a BKV egy utazásra érvényes vonaljegyének árához igazítja. 3, illetve 4 órás időkorlát betartására is szükség van azokon a területeken, ahol a parkolóhelyet kereső járművek száma jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló közterületi parkolóhelyek számát.

Társaságunk célja, hogy az egyéni és a közösségi közlekedés összehangolása érdekében létrejöhessen a fővárost és az agglomerációt is kiszolgáló P+R-hálózat, valamint a jogi szabályozás fejlesztésével kialakuljon a parkolóhelyek keresletének és kínálatának egyensúlya. A parkolási díjak mértékének meghatározásával, az övezetek ésszerű kijelölésével, valamint a díjköteles időszak megállapításával csökkenhet a várakozóhelyet kereső járművek által okozott torlódás, növelhető a közösségi és a kerékpáros közlekedés aránya, illetve mérsékelhető a környezetterhelés.

A budapesti közterületi parkolás alapjait az önkormányzati törvény (2011. évi CLXXXIX. tv.), a közúti közlekedésről szóló törvény (1988. évi I. tv.), valamint a Fővárosi Közgyűlés 30/2010. (VI.4.) számú rendelete és a kerületi önkormányzatok parkolási rendeletei teremtik meg.

Parkolási ügyfélszolgálatunk és honlapunk folyamatos fejlesztése érdekében munkatársaink a parkolas@budapestkozut.hu e-mail címen várják ügyfeleink javaslatait, észrevételeit.