Visszanyerik valódi funkciójukat a kelenföldi  P+R parkolók

2023. július elsejétől eredeti funkciójának megfelelően fog tovább működni a Főváros tulajdonában lévő négy kelenföldi P+R parkoló: az Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2 parkolók. Az előre megszabott ingyenes időszak leteltével a parkolót jelképes összegért, alkalmanként egy BKV-jegy áráért lehet majd igénybe venni. A díjfizetés bevezetésével ezen parkolók teljes egészében P+R funkciót tudnak majd betölteni, és megszűnhet a hosszútávú, nem P+R jellegű parkolás jelensége, és könnyebb lesz parkolóhelyhez jutni.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Budapest Közút Zrt. által üzemeltetett Kelenföldi P+R parkolók a megfelelő infrastrukturális beruházások elvégzése után őrzött, fizető P+R várakozóhelyként fognak tovább működni 2023. július elsejétől. Az Őrmező P1, P2 valamint az Etele tér P1, P2 parkolók az M4-es metró beruházás keretében létesültek a Kelenföldi pályaudvar térségében, összesen 1453 várakozóhellyel. A projektet az Európai Unió támogatta, melynek feltétele az volt, hogy a parkolók öt éven át térítésmentesen üzemeljenek. A fenntartási időszak a négy P+R parkolóra vonatkozóan 2017. november 18-án kezdődött és 2022. november 17-ig tartott, ezt követően megszűntek a megkötések a díjszedés lehetőségével kapcsolatban. Így bevezethető a hatályos Parkolási rendeletben meghatározott díjak mértékéig a díjfizetés ellenében történő működés. A rendelet értelmében reggel 6 és 22 óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – 105 forint/óra ellenében lehet parkolni. A díjszedés, különösen az éjszaki órákat érintő díjfizetés hozzájárul a P+R funkció helyreállításához, mely a többi fővárosi tulajdonú, Budapest Közút által üzemeltetett jelenleg is fizető P+R parkolóban (Köki Terminál P+R; Kőbánya-Kispest P+R, Hűvösvölgy P1 P+R; Örs vezért tere P+R; Pillangó utca P+R; Újpest-Városkapu P+R) is bevezetésre kerül 2023. július elsejétől.

A Kelenföldi P+R parkolók esetében fontos szempont, hogy Budapest Főváros XI. kerületi Önkormányzata 2022-2023-ban ütemezetten vezeti be a kerületben a közterületi parkolás díjfizetési kötelezettséget, és az említett P+R parkolók környezetében már fizetős a parkolás a kerületi várakozóhelyeken. Mindez indokolja, hogy az érintett P+R parkolók a fenntartási időszakot követően, a megfelelő infrastrukturális beruházások elvégzése után őrzött, fizető P+R várakozóhelyként működjenek tovább.

A Kelenföldi P+R parkolók 0-24 óráig üzemelnek az év minden napján, tehát hétvégén és ünnepnapokon is díjfizetés ellenében lesznek használhatóak nappal és éjszaka egyaránt. A parkolókban hagyott járművek biztonságáról átnézeti kamerarendszer gondoskodik. A parkolók parkolástechnikai rendszerelemei díjfizetésre alkalmasan kerültek kialakításra integrált díjfizető automatákkal együtt, mely automaták jelenleg üzemen kívül vannak helyezve, azonban a parkolók parkolás-technikai rendszerei a rendezett parkolási viszonyok fenntartása érdekében jelenleg is, folyamatos karbantartás mellett, a díjfizető automaták kivételével használatban vannak.

Jelenleg a Budapest Fővárossal kötött megállapodás értelmében a díjfizetéses működés bevezetéséhez szükséges beüzemelési folyamatokkal kapcsolatos beszerzési eljárások lebonyolítása és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzése zajlik az üzemeltető Budapest Közút Zrt. részéről. A társaság feladati közé tartozik a Főváros tulajdonában lévő parkolók üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával és fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátása.

Hibabejelentés

Társaságunk tevékenységével, az üzemeltetett létesítményekkel kapcsolatos bejelentéseiket, panaszaikat és javaslataikat itt is bejelenthetik.

    ÚthibaJelzőlámpaHíd, aluljáró


    Kerület:
    Észlelés dátuma: